dinsdag 3 juli 2012

Het verkiezingsprogramma van Wilde Geert

Vanochtend stak er weer een storm op in een glas water. De PVV kwam naar buiten met het verkiezingsprogramma en twee leden van de fractie maakten zich op ongeveer hetzelfde moment schuldig aan desertie. Geert bleek de dienst uit te maken in de partij, waren ze achter gekomen en wat zij zelf aan gedachtengoed meenden te hebben deed niet ter zake. Ja, als je zelfs de Telegraaf (spoelt mond) niet leest, dan kom je overal te laat achter.

Geluk bij een ongeluk was, dat zij hun kamerzetels tot en met de verkiezingen wensten te behouden, vooral om de wereld kond te doen, dat Geert de weg kwijt is. Ik weet het, ik weet het, hij is al jaren van het paadje af, maar zoals ik al zei, zelfs ex-PVV fractieleden worden overvallen door voortschrijdend inzicht. Positief....... toch?

Het verkiezingsprogramma van de PVV maakt de indruk op een bierviltje te zijn neer gekalkt aan de stamtafel van de dorpskroeg door ene Henk en Ingrid, na nuttiging van minimaal 20 glazen goud blonde versnapering (zijn meestal getrainde innemers). Tegen Europa en voor Nederland, punt van actie, uit de Europese Gemeenschap en de gulden weer invoeren, dan schijnt het weer goed te komen. Dit alles onder het motto, "Hun Brussel, Ons Nederland". Bewindslieden mogen geen dubbele nationaliteit voeren, de AOW-leeftijd handhaven op 65 jaren. Het kwartje van Kok terug geven aan de goedwillende automobilist en de eigen bijdrage in de zorg mag niet omhoog. Verder wordt er 4 miljard bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking (oftewel, dat verdwijnt), de kinderbijslag wordt beperkt (fokpremie, het leven is nu eenmaal keuzes maken) en belastingvoordelen voor ondernemers verdwijnen ("in deze barre tijden, betaal je je eigen innovaties maar"). Uiteraard is de anti-Islam mantra onverminderd van kracht. Nog een slogan uit de – niet zo – creatieve koker, "De PVV is pragmatisch en patriottisch".

Ik maak me geen illusies, hij krijgt gerust wel weer een behoorlijk aantal Kamerzetels. Er zit voor de meeste mensen wel weer wat bij. De ellende is, dat toen men de Europese Economische Gemeenschap evolueerde in de Europese Commissie en het Europese Parlement er al geopperd werd om daar uiteindelijk een soort van Verenigde Staten van Europa van te maken. Dat heeft als consequentie dat men die dertig of meer verschillende soorten nationale wetgeving op elkaar moet gaan afstemmen. Daar worden de inwoners van Roemenië beter van en moeten de inwoners van landen als Nederland, Duitsland en bijvoorbeeld Denemarken inleveren. Vandaar dat Denemarken een iets afwachtender houding heeft. De meeste mensen hebben zich dat in de jaren tachtig en negentig niet gerealiseerd en stemden altijd met de Europese verkiezingen op de partijen waar ze altijd op stemden, zonder enig benul te hebben waar die partijen Europees gezien voor stonden. Nu zitten we in 2012 en worden de contouren van het nieuwe Europa, mede onder druk van de heersende recessie zichtbaar en zijn de rapen gaar. AOW-leeftijd omhoog, pensioenen uitgekleed, zorg op de schop en schier onbetaalbaar, ontslagrecht versoepeld, 't heeft er allemaal mee te maken. Nu ook nog blijkt dat Brussel begrotingsdiscipline afdwingt (de 3 procentsnorm) wat nog gevoeliger ingrepen in de begroting tot gevolg heeft, om over de ESM nog maar te zwijgen, het voorfinancieren van het dreigend bankroet van zwakkere leden in Europa, zoals Spanje, Portugal, Ierland, Italië en niet te vergeten Griekenland.

Wilders verhaal is volstrekt onhaalbaar, buiten het feit dat hij hele bevolkingsgroepen als Oosteuropeanen en vluchtelingen wegzet als profiteurs om over de islam-beleidenden nog maar te zwijgen, maar toch is het zaak voor de heren en dames politici om de signalen uit de samenleving serieus te nemen. Wilders retoriek en gebral legt heel precies de pijnplekken bij "de gewone man en vrouw" bloot.

Wellicht dat Emile Roemers mee profiteert. Hij is ook geen liefhebber van Europa maar heeft wel een meer haalbaar scenario uit de kast getrokken, die van de constructieve remmende werking van "de Europese droom". Misschien is dat als puntje bij paaltje komt, wel een goed compromis.

O ja, dit is geen stemadvies, maar gewoon mijn mening, voor wat die waard is......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten