dinsdag 8 juni 2010

We lopen ons hier gruwelijk te vervelen

Eind 2001 kwam een columnist van het rechtse weekblad Elseviers Magazine tot het lumineuze idee om de politiek in te gaan. Dat idee had hij al een stuk of wat keren gekregen, want hij verhuisde in de loop der tijden van uiterst links (hij was lector Marxisme/Leninisme in Groningen) tot het moment dat hij de VVD rechts inhaalde als columnist van Elsevier. Ik kende Pim Fortuyn vaag van vroeger, tijdens mijn eigen jeugd in Velsen, hij was een jaar vier ouder dan ik en hij kwam ook wel eens bij de roeivereniging op het Sluiseiland in IJmuiden, of hij lid was weet ik eigenlijk niet. Toen was het al zo'n type van "Let even op mij en niet op hen" en als dat niet lukte haakte hij af. Mede daarom nam ik hem niet zo serieus in de aanloop naar de verkiezingen van 2002. Voordat hij Folkert v.d. G. tegen kwam zakte hij al behoorlijk in de peilingen, het nieuws was er een beetje af en die puinhopen van Paars? Ach, zo goed als onder Paars hadden we het eigenlijk nog nooit gehad en dat wist de gemiddelde kiezer best wel. Dat Folkert v.d. G. geen geduld had, om hem in de Tweede Kamer op zijn bek te zien gaan, is dramatisch geweest. Diep donker rechts betreurde het nog meer dat Folkert v.d. G. ernstig blond was en van de Veluwe kwam en niet van het Rifgebergte. Hoe ver doorgeschoten de mediagekte was bleek wel, toen Fortuyn tot nummer één Historisch Figuur werd gekozen. Er zijn meer mensen dyslectisch hier in Nederland dan je van te voren verwacht. Ze dachten dat ze nummer één Histerisch Figuur kozen en dat was meer in de buurt. En zo kwam hij alsnog in de geschiedenisboekjes, als eerste politieke moord sinds 1672, toen de gebroeders De Witt en ritmeester Buat de laatste slachtoffers waren van hun levensinstelling.
Een paar jaar later kregen we te maken met een "terroristische daad van ongekende orde". Hoe lullig het ook klinkt en wellicht bagatelliseer ik te erg, maar er werd een dikke, rode schreeuwlelijk om zeep geholpen door een godsdienst waanzinnige Nederlander met Marokkaanse roots, ik kan er werkelijk niets anders van maken. Een moord, niets meer en niets minder. Dat Theo van Gogh is vermoord omdat hij van zijn hart geen moordkuil maakte, valt te bezien. Volgens mij eerder omdat hij de regisseur was van de film Submission die hij naar een idee van Ayaan Hirsi Ali maakte. Ayaan Hirsi Ali genoot bijzondere bescherming omdat zij politica was en al eerder gevoelige uitspraken richting islam had gemaakt en dus was Van Gogh een makkelijke prooi. Daarom een politieke moord of "act of terror"? Ik heb daar een beetje moeite mee. Als hij bijvoorbeeld Jan Kamps of Piet Jansen had geheten en kantoorklerk of huisschilder was geweest, had er niemand meer over hem geluld, anti-Islam geluiden of niet. Trouwens Van Gogh fulmineerde alleen tegen extremisme, niet tegen Ali Modaal.
En nu hebben we Geert Wilders, die wat meningen van Fortuyn, wat van Ayaan Hirsi Ali en Rita Verdonk bij elkaar in een soeppan heeft geflikkerd, z'n haar heeft geblondeerd, uit de VVD is gestapt en in Israël schijnbaar wat fondsjes heeft gewerfd en zijn eigen politieke beweging heeft opgericht. Die overleven we ook wel weer, hij zakt al in de peilingen. Als we alle gekken binnen houden overleeft hij het wel en kan hij binnen een half jaar z'n kogelvrije vesten op Marktplaats zetten en lekker vier jaar een man/vrouw of vijftien in de Tweede Kamer een meer dan redelijk inkomen laten verdienen. Horen we niets meer van over vier jaar.

En dan? Want we lopen ons hier gruwelijk te vervelen en we moeten ergens over kunnen klagen.

Eerst maar eens de verkiezingen afwachten en het gekrakeel daarna. Fingers crossed dat Job Cohen met een gematigd links kabinet gekozen wordt. We hebben rust en stabiliteit nodig en ik vrees dat Rutte gaat lopen te K..... juist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten