woensdag 10 juli 2013

Staken!!!! Wat is dat ook al weer?

De laatste keer dat werkend Nederland massaal staakte tegen regeringsbeleid was bij mijn weten in februari en maart 1982. Het kabinet Van Agt 2 was net een paar maanden bezig, het verstandshuwelijk tussen CDA en PvdA. Begin 1982 worden voorstellen gelanceerd voor versobering van de Ziektewet. De bovenwettelijke uitkering (die werkgevers en werknemers via de c.a.o. regelen) zou worden geschrapt. Deze versobering werd voorgesteld door Joop den Uyl (minister van sociale zaken en werkgelegenheid) en Ien Dales (staatssecretaris van het zelfde departement), beide van de PvdA. De Vakbonden namen het voortouw in een breed maatschappelijk verzet.

Ondergetekende was toen actief in de grafische vakbond ANGB (Algemene Nederlandse Grafische Bond) en was mede-organisator van de staking bij de Verenigde Noordhollandse Dagbladen in Alkmaar. Het resultaat? De regering slikte de plannen in en het kabinet viel in mei 1982. De PvdA kreeg ongelooflijk op zijn donder met de daaropvolgende verkiezingen en Van Agt kon met zijn derde kabinet (CDA, VVD en D'66) alsnog de sociale kaalslag inzetten. Dat dan weer wel. Maar werkend Nederland had zijn tanden laten zien. Dat er daarna niet zo snugger werd gekozen, is een bekend gegeven. Dat is tegenwoordig nog precies het zelfde.

De PvdA in combinatie met CDA of VVD wordt nooit wat. Dat wordt gewoon een bloedeloos middenkabinet, wat dat betreft leert men niets van de geschiedenis. Ja maar, een links kabinet, vind je dat dan wenselijk, Kamps?
't Is nog nooit uitgeprobeerd, daar zorgt rechts met angstcampagnes wel voor. Nederland heeft een zwak collectief geheugen. Men haalt altijd als voorbeeld het nivelleringsbeleid van Joop den Uyl in de jaren zeventig aan. Ze vergeten één ding, dat was ook een coalitie met het CDA. Ook wordt Den Uyl verweten dat hij de staatsschuld heel hard liet oplopen en aan het potverteren was ten gunste van uitkeringsgerechtigden en immigranten. Fout. De grootste tekorten ontstonden in de daaropvolgende kabinetten van Van Agt en Lubbers. Allemaal coalities met VVD en D66. Zoek het maar na, geen woord van gelogen. Ik heb het meegemaakt en je kunt het met een beetje Googlen vinden. Maar ja, Nederlanders zijn een nijver volkje, maar meer dan twintig woorden achter elkaar lezen is voor de man in de straat te veel werk. Chocoladeletters, het liefst onderstreept (grafisch een doodzonde*) in de Telegraaf consumeert sneller. Het nieuws in tien woorden, korps 172 punten, extra bold, hoeft niet per se de waarheid te bevatten. En zo worden we dom gehouden en we doen er geen klap tegen.

In Griekenland, Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk lopen honderdduizenden te protesteren tegen de draconische en verlammende maatregelen, opgelegd door Merkel en consorten en hier in Nederland? He-le-maal niets!!!! Als er al eens incidenteel gestaakt wordt, bijvoorbeeld door buschauffeurs in de grote steden, die gek worden van de reorganisaties en overnames, wat heel zelden gebeurt, dan loopt Jan de Hollander te kankeren op de buschauffeurs, niet op hun werkgevers. Solidariteit? (Van Dale: so-li-da-ri-teit (de; v) 1 gevoel van een-zijn met anderen, saamhorigheid), te veel lettergrepen, lezen we niet, weten we niet, begrijpen we niet.

Dus: Mark Rutte blijft een grijns op zijn gezicht houden, Diederik Samsom denkt dat hij een socialer en beter Nederland bewerkstelligt, Blonde Greet telt zijn stemmenwinst, vooral door stemmen voor de neus van de SP weg te kapen, Alexander Pechtold heeft intussen het liberale gedachtengoed overgenomen van de VVD. We zijn lekker bezig met z'n allen.

Intussen hebben we 701.842 werklozen op het moment dat dit blog ontstaat, 8,5% van de beroepsbevolking. Moet een jonge werknemer van 25 jaar hoogstwaarschijnlijk werken totdat hij 71,5 jaar oud is en heeft hij een levensverwachting van op dit moment 77 jaar, als hij een man is en 81 jaar als het een vrouw betreft. Dus als je de mazzel hebt, dat je de gemiddelde levensverwachting haalt, mag je nog 5,5 jaar van je pensioen genieten. Gemiddeld kachel je de laatste drie jaar van je leven hard achteruit en consumeer je 80% van je zorgvraag in je leven. Ik weet het, ik ben een cijfertjes-freak.

Maar ik vraag me echt af, hoe lang het nog duurt voordat de bom barst hier in Nederland. Dat rauwe gevoel van achteren komt echt niet alleen van de aambeien. Uwes wordt genaaid en het wordt hoog tijd dat u zich dat realiseert.

Eén weekje met z'n allen vakantie nemen zonder toestemming van Den Haag, inclusief de middenstand en dat weekje dan nuttig gebruiken, en bedenken, hoe we dan weer een leefbare maatschappij voor ons zelf en voor elkaar kunnen creëren. Al is het alleen maar om deze grauwe sleur te doorbreken en de mensen aan de onderkant van de samenleving weer wat hoop te geven. Slecht voor de economie? Ja. Slecht voor de Nederlandse burger? Nee. Want de economie en het individuele belang van de werknemer zijn twee heel verschillende dingen en dat vergeet men nog wel eens. Welzijn en welstand moeten met elkaar in balans zijn, anders krijg je maatschappelijke onrust. Toch?

* Onderstreepte koppen in de krant. Het onderstrepen van tekst stamt uit de tijd van de mechanische typmachine. Deze hadden maar één lettertype en één korpshoogte, vet en/of cursief was ook niet mogelijk. Dus de enige manier om iets op te laten vallen was het onderstrepen. Vandaar dat onderstrepen voor een grafisch technicus / dtp-er "Not done" is. Het is immers dubbel! En een gigantische letter én moddervet én dan ook nog onderstrepen. Overkill en overdreven. Net als De Telegraaf en de VVD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten