vrijdag 24 augustus 2012

Facebook of kletskoek?

Facebook wil geen blote vrouwen op de site, overigens ook geen blote mannen. Een groot deel van de wereldbevolking schijnt daar niet tegen te kunnen. Vooral in Noord-Amerika in de Verenigde Staten wordt het als "not done" beschouwd. Het land van de onbegrensde mogelijkheden is net een meloen. De harde realiteit zit aan de buitenkant en daar vinden ze een blote vrouw, of man, of allemaal tegelijk helemaal geen bezwaar, maar de binnenkant van die meloen? Tja, dat is net Staphorst, maar dan wat groter.

Jaren terug haalde ik met een buurman een zakenrelatie uit de Verenigde Staten van Schiphol, iets met waterfilter systemen of zo. Mijn buurman begeleidde de Amerikaan op zijn trip door Europa. We reden van Schiphol naar Alkmaar en gingen in de binnenstad even lunchen. We liepen door de Langestraat langs een drogist, alwaar een reclameposter van een douchegel de aandacht van onze wereldreiziger trok. "He guys, that girl!!!!!!", "Yeah, what about that girl?", "She's............ nude!!!!", "Of course she's nude, she's taking a shower!" Nou, dat was wat, had hij nog nooit gezien en zeker niet midden op straat.
Je kan in de Verenigde Staten heel makkelijk aan hele zware vuurwapens komen als particulier, die de politie hier, als enige rechthebbende om vuurwapens te gebruiken, niet zou mogen kopen. In series als Bones en CSI wordt vrolijk in lijken gesneden met alle bloederige details close-up in beeld, maar borsten en geslachtsdelen, daarover ligt een oversized badlaken, driedubbel geweven en voor alle zekerheid met siliconen kit ingewreven. Een serie als Elisabeth R, met gruwelijk in beeld gebrachte, bloederige executies wordt op prime time uitgezonden, maar als een tepel van de 40-plusser Janet Jackson tijdens de pauze van de Super Bowl 1 seconde zichtbaar is, dan vergadert de senaat in Washinton DC daar drie dagen over en is het hele land, 52 staten bij elkaar van de rel del del.

Vanochtend een klein berichtje op Nu.Nl. Facebook verwijdert een afbeelding van de verkiezingsposter van de PSP uit 1971, naakte vrouw met armen gespreid en een koe, daaronder de tekst, PSP ontwapenend. Zie deze link: http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2012/augustus/Geschiedenis-van-de-PSP-poster.html
't Was de eerste keer niet, Facebook haalde al eerder het nieuws omdat ze foto's van vrouwen, die hun kind de borst gaven verwijderde. Meestal privé-kiekjes. Verbazingwekkend zoiets. Zeker op het internet. Als je op Google het woord cucumber intikt en je wilt alleen maar plaatjes zien, dan zijn de resultaten niet geschikt voor de gemiddelde marktaanbiedingen van de groenteboer, maar op Facebook weten ze dat allemaal niet, daar hebben ze een struisvogel als webmaster schat ik zo. De poster hing ruim 40 jaar geleden hier op straat, rond de verkiezingen en was een enorm succes. De PSP is er echt geen grote partij van geworden, maar de drukker is van de opbrengst van de extra posters die hij mocht drukken, stil gaan leven. 40 jaar geleden, volwassen vrouw, dus schaamhaar en niet zo'n beetje ook. De tijden veranderen. Tegenwoordig is een kale doos de trend, broodje ros op z'n kant. Nou ja, foto een beetje blurren, pixelen en in zwart-wit, heel artistiek allemaal. Maar niet voor Facebook. Cultuurverschil van over de grote haringvijver. Dat wij boter op ons hoofd hebben, ik weet het wel zeker, maar bij die Amerikanen moet dat bewustwordingsproces nog plaats vinden.

Met een grimlach denk dan ik terug aan de jaren zestig. Ik zal een jaar of elf geweest zijn en op bezoek bij familie in Amsterdam-Centrum. Met m'n neefje liepen we naar de aanlegsteiger van de rondvaartboten bij het Centraal Station. Daar hielpen we, wel opgevoed als we waren, oude Amerikaanse dames, met het uitstappen en aan elke dame vroegen we vriendelijk: "U naait nog steeds?" en elke keer kwam daar enthousiast de bevestiging: "Yes, yes, United States young man?" Dus ze doen daar wel aan seks. Toen al. Ik moet eerlijk bekennen, ik snap dat Facebook niet, echt niet........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten