dinsdag 24 maart 2015

Snel en lekker. Bamisoep

Het bewust zijn van wat je eet is tegenwoordig hot!!!! Duivenvoer is gepromoveerd tot Superfood. Het befaamde Chiazaad kon je tot voor een jaar terug kopen voor 85 cent een pond bij de dierenzaak en inderdaad, de duiven waren er wel tevreden mee. Iemand heeft uitgevonden dat het ook voor mensen heel gezond is en nu betalen mensen, die denken dat je 150 kunt worden en dat dat vooral afhankelijk is van je voedsel er de hoofdprijs voor. Dat het niet te kanen is, is blijkbaar van secundair belang.

't Zal allemaal wel. In mijn perceptie leef je niet langer, maar lijkt het langer.

Je zult het in geen onderbouwd wetenschappelijk artikel vinden, maar volgens mij zijn we gebouwd om een jaar of vijftig, vijfenvijftig te worden. Ben je niet meer nodig voor de fok, dan fungeer je hooguit nog een paar jaar als oppas voor de nachwuchs van je eigen gebroed en daarna behoor je de pijp uit te gaan.

De mens, en ik neem als voorbeeld, de vrouwelijke variant, behoort tot de enkele soort, die na de overgang nog doorleeft. Behalve de orca, bonobo (een chimpansee-achtige) en de mens, betekent een lege eileider het einde van de rit.

Laat in de negentiende eeuw was de gemiddelde leeftijd van de Nederlander 38 jaar en voor een vrouw 33 jaar. Dat een vrouw minder oud werd, had vooral te maken door de onhygiënische toestanden rond het kraambed. De man werkte en zoop zich doorgaans dood.

Tegenwoordig zijn de leefomstandigheden socialer, hygiënischer en is het besef gekomen, dat je leefwijze van directe invloed is op de tijd, die je op dit ondermaanse mag doorbrengen. Kort gezegd, als je uitkijkt bij het oversteken en er overkomt je niet zoiets banaals als een slopende ziekte, dan kun je redelijk eenvoudig een jaar of 85 halen.

Het officieel gemeten record staat wereldwijd geloof ik op een Franse vrouw, die 122 is geworden en een Japanse man, die de 121 heeft aangetikt. Bij de Nederlandse recordhoudster heeft men na haar dood op 116 jarige leeftijd sectie uitgevoerd en men kwam er achter dat er van de oorspronkelijke plusminus 1400 stamcellen er nog 80, of 90 waren. Dus kun je er, volgens mij, van uit gaan, dat plusminus 120 het maximaal haalbare is.

Zoals ik al zei, als je uitkijkt bij het oversteken en niet tussentijds een fatale aandoening oploopt. O ja, en gezond hebt geleefd, dus matig in alles en als je vrouw bent, is kindertjes krijgen ook niet aan te raden, want dat kost ook jaren. Professor Kamps poneert hier de volgende stelling: "Van leven ga je op den duur dood".

Een lange inleiding, die nergens op slaat want ik wilde eigenlijk gewoon een recept met u delen, dat ik gebruik als ik lekker wil eten én het binnen twintig minuten op tafel wil hebben. Komt ie......

Bamisoep Knoflook Koriander

Ingrediënten:
Twee blokjes kippenbouillon
1 liter water

200 gram kipfilet (beter nog kippendijfilet)
1 paksoi
125 gram wokmie (eiermie)
Conimex woksaus Knoflook Koriander

Flinke wokpan of wadjan (Indonesische wokpan met ronde bodem)
Klein pannetje voor 1 liter bouillon

Zet het water met de blokjes kippenbouillon op, breng het aan de kook en zet het daarna uit.

Snijd de kipfilet of kippendijfilet in kleine stukjes en doe hetzelfde met de paksoi, was de paksoi en laat het uitdruipen in een vergiet.

De stukjes kip op hoog vuur wokken in wat olie of wokolie (niet strikt noodzakelijk, die wokolie, want dat is gewoon gesausde zonnebloemolie). Na vijf minuten de helft van de fles woksaus er bij gooien en nog twee minuten doorwokken. Dan voegt u de gesneden paksoi bij en wokt tot het begint te slinken.

Vervolgens giet u de bouillon op het mengsel en brengt het weer aan de kook. Dan breekt u de mie tot handzame brokken en voegt die bij de soep. De kokende soep blijven roeren totdat de mie los is en de normale dikte heeft bereikt (pak 'm beet een minuut of drie nadat het in de hete bouillon is gegooid) en opdienen. Tip: hak wat verse koriander en strooi dit over de soep. Deze hoeveelheid is voldoende voor 4 flinke kommen.

Eet smakelijk.

U kunt dit uiteraard eindeloos variëren door verschillende soorten woksaus te gebruiken en diverse groenten, zoals prei, de groenten uit een bami/nassi pakket. Wat pittiger? Sambal bij. Wedden dat dit recept een blijvertje bij u wordt? Ik gebruik het gemiddeld één keer in de week. Het verveelt echt niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten